PIHAPIIRIVALAISIMET

Hyvin suunniteltu pihavalaistus tekee pihasta turvallisen liikkua pimeällä ja nostaa samalla esiin pihan parhaat puolet tunnelmallisesti.

Lue lisää tuotekategoriasta
airam pihapiirivalaisimet
Suodattimet
Poista suodattimet
Tuotteet60
/2

PIHAPIIRIVALAISIMET

Pihapiirin valaistussuunnitelma

Pihavalaistuksen tavoitteet: Hyvin suunniteltu pihavalaistus tekee pihasta turvallisen liikkua pimeällä ja nostaa samalla esiin pihan parhaat puolet tunnelmallisesti. Valaistuksen ensisijainen tehtävä on varmistaa, että pihapiirissä näkee kulkea kompastumatta ja että kutsumattomat vieraat pysyvät loitolla. Toisaalta valon avulla voidaan korostaa piha-alueen kasveja ja rakenteita sekä luoda viihtyisä ilmapiiri iltoihin. Tuloksena on toimiva ja esteettisesti miellyttävä piha, jossa käytännöllisyys ja tunnelma ovat sopusoinnussa.

Ulkovalaisintyypit ja niiden käyttötarkoitukset

Pihan eri alueilla ja tarkoituksissa kannattaa hyödyntää erilaisia ulkovalaisintyyppejä. Yhdistämällä useita valaisinlajeja saat sekä yleisvaloa että kohdennettua valoa oikeisiin paikkoihin.

Tärkeimpiä ulkovalaisintyyppejä ovat esimerkiksi:

Pylväs- ja pollarivalaisimet: Nämä ovat maahan asennettavia pystyvalaisimia, joilla saadaan kulkuväylille ja piha-alueelle yleisvaloa. Eri korkuisia pylväs- ja pollarivalaisimia käytetään tyypillisesti pihan käytävien, ajoteiden ja polkujen valaisemiseen. Ne valaisevat laajan alueen ympärillään ja soveltuvat myös esimerkiksi oleskelu- tai leikkialueiden reunavaloiksi tuomaan turvallisuutta. Pollari (matalampi pylväsvalo) sopii hyvin myös istutusalueiden reunaan rajaamaan alueita ja valaisemaan kulkureittejä hillitysti.


Seinävalaisimet: Rakennusten seiniin kiinnitettävät ulkovalot ovat omiaan sisäänkäyntien, terassien ja talon seinustojen valaisuun. Ovenpieliin asennetut seinävalaisimet tuovat hyvän yleisvalon sisäänkäynnin ympärille, mikä toivottaa tulijat tervetulleeksi ja helpottaa avaimen löytämistä. Myös talon numerokyltti voidaan valaista seinävalaisimella, jotta osoite löytyy helposti pimeällä. Seinävalaisimissa on monia tyylejä – ylöspäin, alaspäin tai molempiin suuntiin valaisevia malleja – joilla saa aikaan kauniita tehosteita rakennuksen seinäpintaan.
Huomioi asennuskorkeus: liian korkealla oleva valo voi jäädä tehottomaksi, kun taas liian matala valaisin saattaa häikäistä.

Maavalot ja upotettavat valaisimet: Maahan tai terassin rakenteisiin upotettavat valot tuovat modernia ilmettä ja voivat rajata kulkualueita tyylikkäästi. Matalat maavalot sopivat esimerkiksi terassin reunaan, pihakiveykseen tai portaisiin integroiduiksi askelvaloiksi. Ne antavat pehmeää valoa alhaalta päin ja korostavat pihan muotoja ilman näkyviä valaisinkupuja. Huomaa kuitenkin, että talvella maahan upotetut valot voivat hautautua lumen alle eivätkä silloin valaise tehokkaasti. Siksi runsaana lumitalvena on hyvä tarvittaessa kaivaa valaisimet näkyviin tai käyttää hieman korkeampia valaisimia kriittisissä paikoissa.

Kohdevalaisimet (spottivalot): Kohde- tai korostusvalot ovat suunnattavia valaisimia, joilla tähdätään valo tiettyyn kohteeseen. Niillä voidaan korostaa kasvien muotoja, pihan yksityiskohtia tai rakennelman elementtejä. Esimerkiksi puiden rungot, kauniit kivet, pensaat, patsaat tai julkisivun yksityiskohdat heräävät eloon, kun niitä valaisee alaviistosta spottivalolla. Kohdevalaisimia on sekä kiinteitä että siirrettäviä malleja (esim. maapiikillä maahan tökättäviä), joten voit kokeilla eri sijoittelua vuodenaikojen ja tarpeen mukaan. Pienitehoiset LED-spottivalot riittävät usein kasvillisuuden valaisuun – muutama huolella sijoitettu valopiste luo tehokkaasti tunnelmaa pihalle.

Tunnelma- ja koristevalot: Tunnelmavalaistuksella tarkoitetaan valaisimia, jotka luovat viihtyisää ilmapiiriä enemmän kuin varsinaista työskentelyvaloa. Tällaisia ovat esimerkiksi valoköynnökset, lyhdyt, ulkotulitelineet, LED-nauhat ja koristevalaisimet. Valoköynnökset puissa tai terassin katoksessa luovat lämpimän kutsuvan hehkun pimeään aikaan. Kausivalot ovat myös suosittuja: syksyn tullen puihin ilmestyvät pienet valot ja jouluvalot tuovat pimeimpään aikaan iloa. Tunnelmavaloja käytettäessä kannattaa suosia maltillisuutta – muutama harkittu koristevalo siellä täällä riittää luomaan vaikutelman, eikä piha muutu “huvipuistoksi”. Elävä tuli (ulkotulet, kynttilät, terassitakat) on perinteinen tunnelmanluoja, joka tarjoaa samalla sekä valoa että lämpöä syysiltoihin. Muista paloturvallisuus näitä käyttäessä.

Aurinkokennovalaisimet: Auringon energialla latautuvat pienet valaisimet ovat helppo tapa lisätä valoa esimerkiksi pihan polun varteen tai istutusalueille ilman sähkövetoja. Ne varastoivat auringonvaloa akkuihin päivän aikana ja syttyvät hämärän tullen automaattisesti. Aurinkovalaisimet ovat edullisia ja ympäristöystävällisiä lisävalaisimia esimerkiksi mökkipihalle tai syrjäisiin nurkkiin, joihin ei ole vedetty sähköä. Huomaa kuitenkin, että keskitalvella auringon teho ei aina riitä lataamaan valaisimia, joten niiden valo saattaa olla heikkoa pimeimpään aikaan.
Vinkki: Ulkovalaisimia valitessa kiinnitä huomiota tuotteiden laatuun ja säänkestävyyteen. Suomen oloissa valaisimien on kestettävä kosteutta, pakkasta ja kuumuutta. Tarkista valaisimen IP-luokitus: ulkokäyttöön suositellaan vähintään IP44-luokiteltuja valaisimia, jotka kestävät sateen ja roiskeveden. Laadukkaat, ulkokäyttöön tarkoitetut LED-valaisimet ja -lamput ovat yleensä paras valinta pitkäikäisyytensä ja energiatehokkuutensa vuoksi.

Pihan tärkeät valaistavat kohdat

Seuraavaksi on hyvä pohtia, mitä piha-alueen kohtia valaistuksella erityisesti korostetaan tai valaistaan. Jokaisella pihalla on tietyt keskeiset alueet, joihin valot kannattaa suunnata sekä käytännön syistä että visuaalisen ilmeen vuoksi:

Kulkuväylät ja portaat: Kaikki pihan polut, käytävät, ajotiet sekä portaat on syytä valaista hyvin turvallisuuden vuoksi. Päivittäin kuljettavilla reiteillä riittävä valaistus ehkäisee kompastumiset ja liukastumiset. Kulkureittejä voi valaista esimerkiksi reunustamalla polut matalilla pollareilla tai upottamalla valoja kulkuväylän pintaan. Myös askelmia valaisevat porrasvalaisimet (seinään tai askelman sivuun upotetut pienet valot) ovat erinomainen ratkaisu portaikkoihin. Kulkuväylien valot luovat myös kauniin perspektiivin pihalle pimeässä, kun ne ikään kuin ohjaavat katsetta ja kulkijaa oikeaan suuntaan.
Klassiset pylväsvalaisimet reunustavat pihan kävelytietä ja valaisevat sisäänkäynnin ympäristöä. Hyvä kulkuväylien valaistus näyttää tiet ja portaat selkeästi, lisäten pihan turvallisuutta ja viihtyisyyttä.

Sisäänkäynti ja rakennusten ympäristö: Talon sisäänkäynti kannattaa valaista huolella, sillä valaistu ovi ja talon ympäristö toivottavat tulijat tervetulleiksi ja parantavat turvallisuutta. Oven yläpuolelle tai sivulle asennettu seinävalaisin luo tasaisen yleisvalon, jonka avulla avaimenreiän tai ovenkahvan löytää helposti. Samalla valo korostaa talon sisäänkäyntiä kauniisti. Myös autotallin ovi ja piharakennusten (esim. varaston tai saunamökin) sisäänkäynnit kannattaa valaista, jotta liikkuminen niiden luo on turvallista. Julkisivua pitkin voidaan tarvittaessa asentaa useampia seinävaloja pitkälle seinälle rytmikkäästi, tai käyttää maasta ylöspäin suuntautuvaa kohdevaloa korostamaan talon pintamateriaalia. Esimerkiksi kiviseinä tai kaunis puuverhous tulee esiin upeasti alhaalta ylös suunnatulla valolla.

Terassi ja oleskelualueet:
Terassi, patio tai muu oleskelupaikka ulkona tarvitsee sekä käytännön valaistusta että tunnelmavalaistusta. Jos terassilla grillataan tai syödään, tarvitaan riittävästi yleisvaloa näihin toimintoihin – esimerkiksi kattoon upotetut tai ripustetut valaisimet katoksen alla, tai seinävalaisimet terassin seinustalla antavat tasaisen valon. Toisaalta oleskelun kannalta pehmeämpi tunnelmavalo tekee terassista houkuttelevan illanviettopaikan. Tunnelmaa voi luoda vaikkapa ripustamalla valosarjoja terassin rakenteisiin tai ympäröiviin puihin, käyttämällä ulkokäyttöön tarkoitettuja kynttilälyhtyjä tai sijoittamalla terassille siirreltäviä LED-pöytävalaisimia. On hyvä miettiä, kuinka paljon terassilla vietetään aikaa pimeään vuodenaikaan ja millaista tunnelmaa siellä halutaan – valot voidaan valita sen mukaan. Monesti yhdistelmä eri valotyyppejä toimii: himmeämmät koristevalot taustalla ja kirkkaampi työskentelyvalo erikseen kytkettävissä silloin, kun sitä tarvitaan.
Tunnelmavalot, kuten kuvan valoköynnös terassin katossa, luovat pihapiiriin lämpimän ja kutsuvan ilmapiirin. Yhdistämällä koristevalot ja käytännölliset valaisimet terassilla saavutetaan sekä viihtyisyys että toimiva valaistus.

Istutukset, puut ja pihan yksityiskohdat: Pihan vehreys ja rakennetut yksityiskohdat pääsevät oikeuksiinsa, kun niitä korostetaan valaistuksella. Esimerkiksi komea puu muuttuu vaikuttavaksi katseenvangitsijaksi iltapimeällä, kun sen runkoa ja latvusta valaisee alhaalta kohdevalaisimella. Samoin pensasryhmät, kukkapenkit tai koriste-esineet (kuten patsaat, suihkulähteet tai pihalammet) saavat uuden ulottuvuuden valon myötä. Istutusalueilla valojen suuntaaminen ylhäältä alas voi luoda luonnollisen vaikutelman, ikään kuin kuunvalo osuisi kasveihin. Voit käyttää tähän tarkoitukseen maapiikkivalaisimia, joita on helppo siirtää kasvillisuuden kasvaessa tai vuodenaikojen vaihtuessa. Muista valaista vain muutamia valittuja kohteita – liika kohdevalojen käyttö kauttaaltaan vie teholta pois ja piha muuttuu levottomaksi. Pimeys ja varjot kuuluvat myös tunnelmaan, joten jätä tarkoituksella joitakin alueita hämärämmiksi kontrastin luomiseksi.

Piha-alueen rajat ja rakenteet:
Harkitse myös pihan rajojen ja erilaisten rakenteiden valaisemista. Esimerkiksi portti tai kulkureitti pihan perälle tuntuu kutsuvammalta, kun reitti on näkyvissä valojen ansiosta. Aidan pylväisiin integroidut valaisimet tai pihan kulmalle sijoitettu lyhty voivat määritellä pihan rajoja hienovaraisesti. Myös pihapolkujen risteyskohdat tai esimerkiksi jätekatos, postilaatikko ja muut arjen toimintoihin liittyvät pisteet kannattaa valaista sen verran, että niitä on helppo käyttää. Vaikkei roskakatosta haluta korostaa, pieni määrä valoa helpottaa sen käyttöä pimeällä.
Valaistuksen sijoittelu ja valon laatu
Kun eri valaisintyypit ja valaistavat kohteet on mietitty, on olennaista suunnitella valojen sijoittelu ja valon laatu (kuten kirkkaus ja sävy) huolella. Hyvä valaistussuunnitelma ottaa huomioon sekä tekniset seikat että pihan erityispiirteet:

Suunnittele etukäteen: Laadi luonnos pihasta ja merkitse siihen valaistavat kohteet ja valaisimien paikat. Näin hahmotat kokonaisuuden paremmin. Jos olet rakentamassa uutta pihaa tai tekemässä isompaa piharemonttia, vedä sähkökaapelit maahan jo työvaiheessa tulevia valaisimia varten. Kaapeleiden upottaminen valmiiseen pihaan jälkikäteen on työläämpää ja kalliimpaa. Suunnittelussa kannattaa olla ajoissa liikkeellä: jos teet valaistusta kesällä, käy syksyn tullen pihalla pimeän aikaan katsomassa, mihin valo luonnollisesti tarvitaan. Hämärässä näet paikat, jotka jäävät vaarallisen pimeiksi tai jotka hyötyisivät korostusvalosta.

Vältä häikäisyä ja haittavaloa:
Sijoita valaisimet siten, ettei valo pääse suoraan silmiin mistään kulmasta katsottuna. Hyvä nyrkkisääntö on, että ulkovalaisin ei saa häikäistä sen enempää pihalla kulkijaa, talon sisältä katsojaa kuin naapuriakaan. Käytä tarvittaessa häikäisysuojilla varustettuja valaisimia tai suuntaa valot epäsuorasti pintoihin (esim. kohti seinää tai maata heijastamaan valoa ympäristöön). Myös valon suuntaamisessa on huomioitava liikenne: älä osoita kirkkaita valoja portista suoraan tielle tulevien autojen kuljettajien silmiin. Jos pihalla on läheisiä katuvaloja, ne voivat jo itsessään luoda hajavaloa – pihavalaistusta suunnitellessa pyri täydentämään tai rajaamaan sitä niin, ettei synny häiritsevää valosaastetta.

Useita pieniä valonlähteitä:
Pihan valaistuksessa vähemmän on yleensä enemmän. Pyri luomaan kokonaisuus useilla pienitehoisilla valaisimilla eri puolille pihaa yhden hyvin voimakkaan valonlähteen sijaan. Yksi ainoa kirkas lamppu luo terävän valokeilan ja ympärilleen syviä varjoja, jolloin silmä tottuu kirkkaaseen pisteeseen ja pimeät kohdat jäävät täysin näkymättömiin. Sen sijaan hajautettu valaistus, joka muistuttaa luonnollista kuutamon valoa, on miellyttävä ja riittävä useimpiin tarkoituksiin. Esimerkiksi muutama 7–15 watin (noin 200–500 lumenin) led-valaisin strategisissa paikoissa voi valaista pihan kulkureitit ja tärkeimmät kohteet paremmin kuin yksi 60 watin valonheitin. Lisäksi pienemmät valaisimet kuluttavat usein vähemmän energiaa ja voit tarpeen mukaan pitää vain osan niistä päällä kerrallaan.

Valon voimakkuus ja suuntaus:
Mieti jokaiseen paikkaan sopiva valaistuksen voimakkuus. Sisäänkäynnille ja kulkuteille tarvitaan riittävästi valoa suunnistamiseen, kun taas istutusalueilla riittää himmeämpi tehostevalo tunnelman luomiseksi. Säädä kohdevalot niin, että ne osuvat haluttuun kohteeseen (puun latvaan, patsaan pintaan tms.) eivätkä harhaudu muualle. Hyödynnä pihan vaaleita pintoja: vaalea seinä tai lumipeite heijastaa valoa ja lisää näin ympäristön valoisuutta, kun taas tummat pinnat imevät valoa. Voit käyttää tätä eduksesi sijoittamalla valaisimen esimerkiksi talon vaalean seinän lähelle – saat enemmän irti valonlähteestä, kun seinä toimii heijastuspintana.

Värilämpötila ja valon sävy:
Ulkovalaistuksen värisävyllä on valtava vaikutus tunnelmaan. Lämmin valkoinen valo (noin 2700–3000 kelviniä) on sävyltään kellertävä ja muistuttaa perinteistä hehkulamppua tai kynttilän liekkiä. Se luo pihalle kodikkaan ja rauhoittavan tunnelman, minkä vuoksi lämminsävyisiä valoja suositellaan erityisesti oleskelualueiden ympäristöön. Viileä valkoinen valo (4000 K tai enemmän) on sinertävämpi ja terävämpi; sitä kannattaa käyttää harkiten. Neutraalimpi 3500–4000 K valaistus voi toimia esimerkiksi modernin talon julkisivun korostuksessa tai jäljitettäessä kuun kalpeaa hohdetta puiden latvuksiin. Hyvin kylmä, sinertävä valo (5000–6500 K) voi tehdä puutarhan väreistä epäluonnolliset, joten pääsääntöisesti ulkovalaistuksessa pitäydytään lämpimissä tai neutraaleissa sävyissä. Tärkeintä on, että kaikki pihan valot sointuvat yhteen värilämpötilaltaan – jos sekoitat keskenään kovin erivärisiä valoja, kokonaisuus voi näyttää sekavalta. Useimmiten 2700–3500 K on turvallinen valinta ulkovalaisimille miellyttävän ilmapiirin aikaansaamiseksi.

Lamppujen valinta:
Nykyään LED-lamput ovat käytännössä vallitseva valinta pihavaloihin. LEDit kuluttavat hyvin vähän sähköä, syttyvät heti täydellä teholla myös pakkasessa ja kestävät pitkään. Erityisesti liiketunnistimella ohjattuihin valoihin LED sopii mainiosti, koska se syttyy viiveettä täydelle kirkkaudelle toistuvastikin. Halogeenilamputkin syttyvät nopeasti, mutta ne kuluttavat huomattavasti enemmän energiaa. Perinteisiä hehkulamppuja ei ulkokäytössä juuri enää näe, paitsi ehkä vanhoissa valaisimissa kausivaloina. Mikäli käytät energiansäästölamppuja (loisteputkitekniikka), varmista että ne ovat pakkasenkestäviä malleja – tavalliset energiansäästölamput syttyvät hyvin hitaasti kylmässä. LEDien etu on myös se, että monissa uusissa ulkovalaisimissa on kiinteät LED-moduulit, joita ei tarvitse erikseen vaihtaa lampunvaihtokannalla. Muista lisäksi tarkistaa lamppujen valoteho lumen-arvona: ulkona pimeydessä ei tarvita valtavia lumenlukemia, ja esimerkiksi noin 300–500 lm riittää useimpiin käyttötarkoituksiin yhtä valopistettä kohti.

Ohjausratkaisut ja energiatehokkuus

Hyvä valaistus on muutakin kuin valaisimia – siihen kuuluu myös järjestely, miten ja milloin valot syttyvät. Ohjausratkaisut lisäävät käyttömukavuutta, turvallisuutta ja energiatehokkuutta:

Hämäräkytkimet: Hämäräkytkin tunnistaa luonnonvalon määrän ja kytkee valot automaattisesti päälle illan pimetessä ja pois aamun valjetessa. Se on kätevä esimerkiksi
pihan perusvalaistuksessa: valot syttyvät itsekseen kun tulee pimeää. Näin piha on aina valaistu tarvittaessa, vaikkei ketään olisi kotona. Hämäräkytkimillä varmistat myös, ettei valoja unohdu turhaan päälle päiväsaikaan.

Liiketunnistimet: Liikkeentunnistimella varustetut valaisimet syttyvät, kun joku liikkuu niiden valvonta-alueella. Ne ovat omiaan ulk o-ovien, autotallin, varaston ovien ym. lähettyvillä, missä valoa tarvitaan satunnaisesti hetken ajan. Liiketunnistimet parantavat turvallisuutta – ne yllättävät mahdollisen tunkeilijan ja ilmoittavat liikkeestä – sekä säästävät energiaa, kun valot eivät pala jatkuvasti. Usein valaisimissa on säädettävissä sekä tunnistimen herkkyys että päälläoloajan pituus, ja joissakin malleissa on yhdistetty liiketunnistin ja hämärätunnistin samassa. Huomioi, että pakkasella tai lehtien heiluminen voi joskus laukaista liiketunnistimen, joten aseta se sopivan herkkyiseksi ympäristö huomioon ottaen.

Ajastimet ja kellokytkimet: Yksinkertainen ajastinkello pistorasiassa tai älypistorasia mahdollistaa valojen säännöllisen päälle- ja poiskytkennän tiettyyn aikaan. Voit esimerkiksi ohjelmoida pihavalot sammumaan yöksi vaikkapa klo 23, jos et halua niiden palavan läpi yön. Tai toisin päin, voit ajastaa aamuhämärällä valot päälle hetkeksi ennen töihin lähtöä. Ajastimet lisäävät energiatehokkuutta ja pidentävät lamppujen ikää, kun valot eivät pala turhaan.

Älyvalaistus:
Moderneilla älyvaloilla voidaan viedä pihavalaistus uudelle tasolle. Tarjolla on sekä älylamppuja, jotka sopivat olemassa oleviin valaisimiin, että kokonaisia ulkokäyttöön tarkoitettuja älyvalaisimia. Älyjärjestelmän avulla valoja voidaan ohjata puhelinsovelluksella tai äänikomennoilla, ja niihin saa monipuolisia toimintoja: himmennyksiä, värinvaihtoja, aikatauluja ja skenaarioita. Esimerkiksi voit ohjelmoida valot syttymään illalla tietyssä järjestyksessä tai vaihtamaan väriä vuodenaikojen mukaan. Älyvalaistus tuo myös turvallisuutta – voit simuloida läsnäoloa ohjelmoimalla valot syttymään ja sammumaan epäsäännöllisesti lomasi aikana. Yksinkertaisimmillaan älyvalaistuksen saa pihalle vaihtamalla ulkovalaisimiin älylamput, joita kontrolloidaan WiFin tai Bluetoothin kautta. Huomaa kuitenkin varmistaa, että valitsemasi älylaitteet kestävät pakkasta ja kosteutta ulkotiloissa.

Energiatehokkuus: Ohjausratkaisujen ohella energiansäästö syntyy oikeista laitteista ja tavoista käyttää valoja. Suosi LED-teknologiaa alhaisen kulutuksen vuoksi. Hyödynnä liiketunnistimia ja hämäräkytkimiä niin, että valot palavat vain tarpeen mukaan. Voit myös jakaa pihan valaistuksen eri piireihin: esimerkiksi kulkuväylien perusvalaistus voi olla jatkuvasti päällä hämäräkytkimen ohjaamana, mutta koriste- ja kohdevalot erillisellä kytkimellä tai ajastimella, jolloin ne voi sammuttaa myöhemmin yöllä. Näin pihan turvallisuus säilyy, mutta tunnelmavaloja ei polteta turhaan kaikkina yön tunteina.

Turvallisuus ja tunnelma tasapainossa

Lopuksi on tärkeää huomioida, että onnistunut pihavalaistus tasapainottaa turvallisuus- ja tunnelmanäkökulmat. Pelkkä turvallisuusvalaistus voisi olla kovaa ja kylmää, kun taas pelkät tunnelmavalot voivat jättää käytännön tarpeet pimentoon.

Sopivalla suunnittelulla nämä kaksi tavoitetta tukevat toisiaan:

Turvallisuus: Valaistu piha ehkäisee onnettomuuksia ja lisää asukkaiden turvallisuuden tunnetta. Kun polut, portaat ja pihan kriittiset kohdat on valaistu, voidaan pihalla liikkua huoletta myös pimeässä. Ulkovalaistus myös torjuu ilkivaltaa ja varkaita, sillä hyvin valaistu talo ja piha viestivät asukkaiden läsnäolosta. Jotta valaistus olisi turvallinen myös teknisesti, käytä aina ammattitaitoista sähköasentajaa 230 V valaisinten asennuksessa ja varmista että kaikki liitännät ovat säänkestäviä. Valaisimien sijoittelussa pidä mielessä, ettei niistä aiheudu kompastumisvaaraa (esim. piilota johdot ja käytä tukevia valaisintolppia). Myös huolto on turvallisuuskysymys: vaihda palaneet lamput heti ja pidä valaisinten pinnat puhtaana liasta ja lumesta, jotta ne valaisevat tehokkaasti.

Tunnelma: Pihan valaistus on oleellinen osa pihan viihtyisyyttä. Hyvin sijoitetut valot tekevät ulkotilasta kutsuvan jatkeen kodille – esimerkiksi kesäiltaisin pergolan valoköynnösten alla on mukava istua, ja talvella lumisen pihan puut voivat loistaa satumaisina valoripustusten ansiosta. Tunnelmavalaistuksessa korostuu lempeys ja epäsuoruus: pyri luomaan näkymiä, joissa valo kuultaa lehvästön tai rakenteen läpi, piirtäen kauniita varjoja taustalle. Hyödynnä kynttilöitä ja ulkotulia erityistilanteissa tuomaan elävää valoa. Muista, että hämärä ja pimeys itsessään tuovat myös rauhaa
– kaikkea ei tarvitse valaista kirkkaasti. Pihan syvyysvaikutelma paranee, kun silmä erottaa eri etäisyyksillä valoja ja varjoja kerroksittain.

Yhteenvetona: Pihapiirin valaistussuunnitelmassa on kyse kokonaisuuden hallinnasta. Käy läpi pihasi toiminnot ja maiseman elementit, valitse niille sopivat valaisintyypit ja mieti sijoittelua sekä ohjausta käytännönläheisesti. Hyödynnä monipuolisesti valaistuksen keinoja – yleisvaloa, kohdevaloa ja tunnelmavaloa – jotta piha on sekä turvallinen että tunnelmallinen. Muista, että hyvä pihavalaistus syntyy usein kerroksista: on perusvalaistus liikkumiseen, tehostevalot katseenvangitsijoille ja himmeämmät valot viihtyisyyden luomiseksi. Kun suunnitelma on tasapainossa, pihasi palvelee ympäri vuoden ja kutsuu nauttimaan ulkoilmasta myös pimeän tullen.

Lopuksi toteutusvinkki: Mikäli et ole varma omista ideoistasi, voit kokeilla valaistusta tilapäisesti esimerkiksi siirrettävillä aurinkovalaisimilla tai jopa taskulampun avulla paikkoja testaillen, ennen kuin kaivat lopulliset kaapelit maahan. Näin näet heti, miltä valo näyttää pihallasi. Kun toteutat suunnitelman, nauti uudesta valaistusta pihapiiristäsi – se on investointi, joka parantaa kotisi turvallisuutta, arvoa ja käyttömukavuutta pimeinäkin iltoina.