Biolan Bokashi
För hantering av köksavfall
- Färdigt paket för att börja med bokashi-kompostering
- Stilren vit hink som passar i alla kök
- Lättanvänd och pålitlig kran för avtappning av bokashi-vätska
- Packning och låsspärr i locket säkerställer att behållaren är tät och att massan fermenteras ordentligt
- Bokmassan kan enkelt pressas ihop med hjälp av pressplattan
- Separationsbotten filtrerar bokashi-vätskan effektivt
- Förpackningen innehåller 1 kg EM-bokashiströ (fuktig)
Genom att använda bokashi kan köksavfall hanteras enkelt och miljövänligt direkt i ditt eget kök. Lägg köksavfallet och Bokashiströ i bokashi-hinken enligt anvisningarna. När hinken är full efterbehandlas massan och slutresultatet blir näringsrik jord.
Bokashi innebär fermentering av organiskt material med hjälp av mikrober. Fermenteringen sker med EM-mikrober (effective micro-organisms) i en syrefri miljö inuti bokashi-behållaren.
I bokashi-hinken kan du lägga:
- växtbaserat köksavfall
- små mängder kött och fisk
Det här får du inte lägga i bokashi-hinken
-
- annat än köksavfall
- stora mängder kött eller fisk
- aska
- stora ben
- djurexkrementer
- vätskor
- Mått på bokashi-hinken:
- höjd 29,5 cm
- bredd 26 cm
- djup 23 cm
Så använder du bokashi
- Lägg ett tunt lager köksavfall i bokashi-hinken. Det första lagret placeras på separationsbotten. För att påskynda fermenteringen kan större bitar avfall gärna delas i mindre bitar så att mikroberna kan starta fermenteringsprocessen effektivt.
- Strö alltid BIOLAN EM®-strö över varje lager med köksavfall. Dosera cirka två matskedar strö över avfallslagret. Hur mycket strö du behöver beror på vilket typ av avfall du lägger i hinken. Om avfallet är till exempel fuktigt, använd gärna lite mer strö.
- Pressa avfallet kompakt med hjälp av pressplattan. Låt plattan vara kvar ovanpå avfallslagret. Du kan lägga till högst 1 liter avfall åt gången.
- Stäng det gångjärnsförsedda locket på bokashi-hinken ordentligt med låsspärren. Öppna inte bokashi-hinken i onödan.
- Lägg gärna till avfall t.ex. en gång per dygn. Förvara avfallet som ska till bokashin i en behållare med lock i köket.
- Fermenteringen producerar lakvatten i botten av bokashi-hinken, som enkelt kan tappas av regelbundet via kranen till en lämplig behållare eller till avloppet.
- När bokashi-hinken är full, stäng locket ordentligt och låt stå i rumstemperatur i två veckor. Under denna tid kan du tappa ut lakvattnet då och då.
- Under fermenteringen kan det bildas gas i hinken som behöver ventileras ut genom att öppna locket. Kom ihåg att alltid stänga locket ordentligt med låsspärren efteråt.
- När du tömmer bokashi-hinken, skölj den med vatten. Ta även bort separationsbotten vid rengöringen och skölj den separat.
Efterbehandling av den fermenterade massanDen fermenterade bokashimassan kan inte användas direkt som odlingsjord eller gödsel. Den måste efterkomposteras. När du väljer metod för efterbehandling, tänk på att det inte ska locka till sig skadedjur.
Den fermenterade massan kan efterkomposteras till jord, till exempel i en gnagarsäker kompost (t.ex. Biolan Snabbkompost 220eco eller Biolan Stugkompost), genom att blanda den väl med kompostens innehåll.
Man kan också göra ett separat efterbehandlingskärl, där man varvar använd eller näringsfattig jord med fermenterat bioavfall. Bioavfallet täcks med jord och får komposteras i minst två veckor, tills bioavfallet inte längre kan särskiljas från jorden.
Användning av Bokashi-lakvatten
Bokashi-lakvatten är näringsrikt och passar bra som gödsel. Vid gödsling, späd vätskan med vatten i förhållandet 1:100.