HEIROL Blinipanna 14 cm
Material: matt-emaljerat gjutjärn. Matt emaljering är en skyddsbehandling av gjutjärn som skyddar pannan mot rost samt bevarar gjutjärnets yta. En matt-emaljerad panna tål även försiktig tvätt med mild tvållösning, men efteråt ska pannan torkas noggrant, och gärna även oljas in.
Pannan passar till alla spisar, även induktion. Gjutjärn utvidgas när det värms upp, så det är viktigt att värma pannan på medelhög värme, särskilt när du använder induktionshäll. Om pannan hettas upp för snabbt på för hög värme kan den spricka. Pannan ska inte värmas tom – tillsätt alltid vatten, fett eller olja innan du börjar värma upp pannan.
Matt-emaljerat gjutjärn kräver varsam skötsel och omvårdnad: När kärlet har svalnat, skrapa bort smutsen från ytan med en trä-, plast- eller värmetålig nylonspatel. Pannan sänks ner i hett såpvatten och smutsen gnuggas bort med en diskborste eller svamp. Långvarig blötläggning rekommenderas inte. Den rengjorda produkten torkas noggrant för hand, eftersom fukt kan orsaka rost.
Om gjutjärnspannan blir repad, kan du underhålla den genom att med en mjuk, luddfri trasa gnida in matolja på pannans yta. Överflödig olja torkas bort efter behandlingen, till exempel med hushållspapper. Behandlingen förhindrar oxidation och därmed även rost.
Du kan servera maten direkt ur gjutjärnskärlet, men undvik att förvara mat i det under längre tid. Fukt eller mat som förvaras länge i kärlet kan orsaka rostbildning.